Spela padel – en snabb genomgång! 

För dig som aldrig tidigare spelat padel, så kan denna snabbt växande träningsform bäst beskrivas som en blandning mellan tennis och squash. Padel spelas oftast i par, två mot två, men det finns även singelbanor för de som vill spela en mot en. I våra padelhallar kan du självklart fråga om hjälp för att komma igång med spelet, eller så kan du boka tid med en instruktör som kan lära dig allt om sporten och spelet.

Vill du komma igång med padel rekommenderar vi att du testar Americano padel, en rolig och social spelform som passar alla. Du kan även boka vår prova på padel-kurs för endast 149 kr.

Just nu – prova på padel för endast 149 kr! 

Just nu har vi ett riktigt bra erbjudande för dig som aldrig spelat padel, men som vill prova på. Under 2 timmar går vi igenom regler och spelets grunder tillsammans med en tränare.

Detta är perfekt för dig som hört allt snack om padel men som aldrig testat själv. Vid tillfället ingår det teorigenomgång, uppvärmning och padelträning. Givetvis tillhandahåller vi bollar och racket. Det enda du behöver ta med dig är idrottskläder och gott humör!

Padelbana mått:

En padelbana har måtten 10 x 20 meter och är utformad som en mindre tennisplan. En stor skillnad är dock att en padelbana, som oftast har konstgräs, är instängd i en glas- och galler-beklädd bur där man, precis som i squash får spela med väggarna.

Den vanligaste spelformen är dubbel, men det går även att spela singel. En singelbana för padel har en storlek på 6 x 20 meter.

Padelregler i korthet:

 • Bollarna / poängen startar alltid med att ena laget servar och man har två servar på sig.
 • Första serven i varje gem skall servas från höger sida av planens mittlinje. Serven skall slås över nät och ska studsa i serverutan på diagonalt motsatt sida innan mottagaren får returnera bollen. Det är ok (och oftast något man vill) att få serven att studsa upp på motståndarens glasvägg efter studsen i serverutan. Däremot är det inte godkänt om bollen studsar på motståndarens gallervägg. 
 • Efter varje boll byter man serveruta, precis som i tennis.
 • Serven sker med en så kallad underhandsserve, det vill säga att racketen inte får träffa bollen över höfthöjd och bollen ska studsa i marken innan man slår över den. 
 • Linjerna i banan används endast vid serve, därefter är hela banan spelplan.
 • Under spelets gång är det okej att spela volley (bollar studsar inte i marken) samt att låta bollen studsa i marken och upp på sido- och/eller bakväggen, innan man slår tillbaka bollen och innan den studsar en andra gång.
 • Det är också tillåtet att använda glasväggarna på egen planhalva för att få över bollen på motståndarens planhalva.

Poängräkning

 • Det är inte bara spelformen som inspirerats av tennis utan Padel använder också tennisens poängräkningssystem, 15, 30, 40 och fördel samt gem och set.
 • En match avgörs oftast av hur många set man vunnit och du vinner ett set genom att vinna 6 gem. 
 • Om ställningen blir 6-6 så spelas ett avgörande gem, ett så kallat tiebreak. I ett tiebreak spelas först till 7 vunna poäng, och man måste då också vinna med minst två poäng.

Hur vinner man poäng? 

 • Om bollen studsar två gånger i marken på motståndarens sida.
 • Om motståndaren slår bollen i nät.
 • Om motståndaren slår bollen direkt ut från planen, eller direkt på en av dina väggar.
 • Om motståndaren slår bollen direkt i galler.
 • Om motståndaren träffas av bollen.

Utrustning

För att spela padel behöver du ett padelracket. Det finns huvudsakligen tre olika former på padelracket; runda, diamantformade och droppformade. Behöver du hjälp att välja padelracket rekommenderar vi denna guide för bästa padelracket.

Du behöver även padelbollar samt ett par padelskor som ger dig rätt grepp på padelbanan.

Varukorg

FÅ DE SENASTE NYHETERNA

HÄNG MED OSS!

Som prenumerant är du först på plats bland nyheter, lanseringar, events, erbjudanden och padeltips.

Genom att skicka in formuläret godkänner du vår integritetspolicy.

Padel United Nyhetsbrev